Το πράττειν σύμφωνα με τον Αριστοτέλη – Damien Clerget Gurnaud

Articles/Opinions

Η  χρόνια των Πανελληνίων πιθανότατα στιγμάτιζεί τους ανθρώπους με τον πιο τραυματικό τρόπο. Μόλις αντίκρυσα το συγκεκριμένο βιβλίο , άρχισαν να αναβοσβήνουν στον νου μου σαν flashback όχι και τόσο ευχάριστες εμπειρίες , όχι και τόσο μακρινές  από εκείνη την τραυματική χρονιά. Όλη η αξία της φιλοσοφίας αλοιώνεται χάρη στον τρόπο διδασκαλείας της . Αποστειρωμένη αποστήθιση. Αποστήθιση την μετάφραση, αποστήθιση τα σχόλια , αποστήθιση τα πάντα ακόμα και χωρίς να έχεις κατανοήσει. Δεν θα μακρυγορήσω όμως , αλλά θα αρκεστώ σε μία εξομολόγηση. Απεχθανόμουν τον Αριστοτέλη εν αντιθέσει με τον Πλάτωνα που ήταν πιο κοντά σε μένα. Το συγκεκριμένο βιβλίο μου άλλαξε γνώμη. 

Damien

To πόνημα του Gurnaud δεν είναι κατεξοχήν ένα βιβλίο φιλοσοφίας το οποίο μέσα από την προσπάθεια του να σου δείξει την αλήθεια θα σε κουράσει ή θα σε προβληματίσει κάνοντας σε να αποκτήσεις περισσότερα προβλήματα απ’όσα έχεις. Θα έλεγα μάλιστα , ότι πρόκειται για ένα βιβλίο φιλοσοφίας και self-help  ταυτόχρονα το οποίο ενισχύει την τάση του ανθρώπου που το διαβάζει στην αντικειμενικότητα ενώ τον εφοδιάζει με περίσσεια λογικής και κουράγιο για να ξεπεράσει πιθανόν τοξικές και ψυχοφθόρες καταστάσεις που μπορεί να τον είχαν αποπροσανατολίσει.

Ο Gurnaud με το λιτό ύφος του μπορεί να κάνει κατανοητή την φιλοσοφική σκέψη του Αριστοτέλη με την οποία καταπιάνεται ακόμα και στον πιο άσχετο με τις αριστοτελικές έννοιες όπως για παράδειγμα η ηδονή , η υπερβολή και η έλλειψη κ.α ενώ  στο τέλος κάθε ενότητας θέτει κάποιες ερωτήσεις στον αναγνώστη στα πλαίσια ιδεατών καταστάσεων για να τον κάνει να αντιληφθεί καλύτερα την αριστοτελική ιδέα που μόλις επεξήγησε.

Ένα βιβλίο φιλοσοφίας που διαβάζοντάς το ένιωσα εν τέλει ότι μου έκανα ψυχανάλυση καθότι άρχισα να πειθαρχώ τις καταστάσεις  και τον εαυτό μου κάπως καλύτερα. Ιδανικό βιβλίο-βάση για τους ιδεαλιστές που βρίσκονται σε προσπάθεια απεξάρτησης από τον ιδεαλισμό και προσέγγισης του ρεαλισμού , της πραγματικότητας και της λογικής.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s