Η Συνατσάκη η Μιχαλολιάκου τα viral και τα ημίμετρα

Articles/Opinions

Εδώ και λίγες μέρες έχει ξεσπάσει σάλος στο διαδίκτυο, λόγω ενός video που ανήρτησε η Μαίρη Συνατσάκη στο κανάλι της στο youtube, με τίτλο «Είμαι Gay . Είμαι Αλβανίδα. Είμαι πρόσφυγας» και την κριτική που της ασκήθηκε. Όπως είναι λογικό, όταν κάτι γίνεται viral – θα υπάρξει και η αντίδραση την στιγμή που το πράγμα είναι ακόμα ζεστό και έτσι δεν άργησε και η απάντηση από την Ουρανία Μιχαλολιάκου- την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου , αρχηγού της Χρυσής Αυγής- η οποία έφτιαξε ένα video σε ανάλογο κλίμα με τίτλο” Είμαι στρέητ, είμαι Ελληνίδα και δεν γουστάρω την υποκρισία σας.

Το πρόβλημα της εποχής, στην πραγματικότητα, δεν είναι άλλο από τα ημίμετρα και τα ψευτοδιλήμματα, που αναδεικνύονται χάρη σε διάφορες περσόνες και όσα κάνουν και λένε. Να ταχθούμε με την Συνατσάκη επειδή είπε πέντε πράγματα σωστά και να αντιταχθούμε στην Ουρανία που άρχισε την λαϊκιστική χρυσαυγίτικη προπαγάνδα; Να υποστηρίξουμε την Ουρανία όσον αφορά τις προσωπικές και σεξιστικές επιθέσεις  που δέχεται για την εμφάνισή της(αγάμητη,άσχημη,χοντρή κλπ) και ας είναι φασισταριό; Να αντιμετωπιστούν οι άνθρωποι και οι καταστάσεις ως ολότητα ή με διαβαθμίσεις και επίπεδα- το πολιτικό και το προσωπικό ή όχι ;

Η απάντηση είναι όχι στα ημίμετρα. Δεν θα ταχθώ με την Συνατσάκη επειδή διαφωνώ με την Μιχαλολιάκου. Δεν έχω την ανάγκη ούτε να χωριστώ σε στρατόπεδα ,ούτε να επιβραβεύσω τα αυτονόητα σωστά έναντι των φασιστικών αντιλήψεων –άσχετα που και οι δύο προβλήθηκαν με περισσή επίκληση στο συναίσθημα. Αντίστοιχα, δεν έχω την διάθεση να βλέπω κομπλεξικές προσωπικές επιθέσεις  οι οποίες έχουν και έμφυλη στόχευση για την Μιχαλολιάκου- από μία αριστερά η οποία υποτίθεται πως έχει μία πολύ διαφορετική ηθική από την δεξιά και δεν ισοπεδώνει τα πάντα. Από μία αριστερά η οποία έχει ταχθεί στον αγώνα και την κοινωνική δικαιοσύνη και εν πάσει περιπτώσει είναι περισσότερα φιλικά προσκείμενη προς τον φεμινισμό.

 

Το κλειδί  για την κατανοήση της όλης κατάστασης και της διαφοροποίησης της Συνατσάκη από την Μιχαλολιάκου βέβαια, είναι τα κίνητρα. Η Συνατσάκη κάνει μάρκετινγκ για να προωθήσει την καριέρα της λέγοντας μεν το αυτονόητο – το οποίο έχει και πέραση , επειδή ακριβώς η εποχή είναι αυτή που είναι και επειδή ακόμα αν και ζούμε στον 21ο αιώνα εξακολουθεί να υφίσταται ο ρατσισμός, η ομοφοβία και το μίσος.  Από την άλλη πλευρά, η Μιχαλολιάκου κάνει πολιτική – όπου η πολιτική είναι πολύ πιο επικινδυνη εφόσον προωθεί και σαπορτάρει τις φασιστικές ιδέες που πρεσβεύει το κόμμα του πατέρα της μεταλαμπαδεύοντας τες σε νεανικά και ευεπηρέαστα κοινά.

Μπράβο Μαίρη ναι, που(αν και με μαρκετινίστικα κίνητρα (;) είπες τα αυτονόητα στο vlog σου – αυτά που πρέπει να λέει ο κάθε γονιός και καθηγητής στα παιδιά – εξηγώντας πως η διαφορετικότητα είναι κάτι φυσικό και απολύτως σεβαστό, ότι το να είσαι αλλοδαπός, προσφυγας, gay,λεσβία δεν είναι ούτε αρρώστια ,ούτε αμαρτία (με βάση την χριστιανική ηθική που ακούμε κατά καιρούς) ούτε επιλήψιμο. Μπράβο που είπες τα σωστά και παρουσιάστηκες ως ηρωίδα στα δεκατριάχρονα, που έχουν ανάγκη να καλλιεργήσουν μια σωστή αντίληψη για την διαφορετικότητα -την στιγμή που αναζητούν εαυτούς και πρότυπα- και να μην απορροφούν σαν σφουγγάρια  το μίσος που διασπείρει η κάθε Ουρανία Μιχαλολιάκου και ο πατέρας της και έπειτα υιοθετούν και εκείνα ανάλογες αντιλήψεις, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος του φασισμού να μην τελειώνει ποτέ.

Σε κάθε περίπτωση, friendly reminder Έλληνα γονιέ και εκπαιδευτικέ , η Μαίρη και η κάθε Μαίρη και η  Ουρανία και κάθε Ουρανία , μπορούν να φυτρώσουν μόνο στα κενά που επιτρέπεις εσύ με τις πράξεις σου. Στην βαρεμάρα σου και  τον παρωπιδισμό που δείχνεις όταν το παιδί σου επιθυμεί να σου μιλήσει για ό,τι το απασχολεί – ακόμα και στην στενομυαλιά σου, που μπορεί να το φοβίζει να σου ανοιχτεί και επομένως στέλνει μήνυμα στην Μαίρη για να έχει υλικό για τα vlogs της ζητώντας της συμβουλές.Και έπειτα έρχεται και η Ουρανία να αντιπροσωπεύσει ένα άλλο μερίδιο κόσμου αυτό της hate κουλτούρας και του νεοφασισμού.Γι’αυτό κοίτα να δουλέψεις τόσο με το παιδί σου όσο και με τον εαυτό σου , έτσι ώστε να μην βρουν τόπο να φυτρώσουν άλλες τέτοιες περσόνες . Άλλωστε  ο λαικισμός είναι πλέον το πιο φυσικό και σύνηθες -κάθε εποχή  φίλοι μου έχει την Μαίρη και την Ουρανία που της αξίζει.

 

Advertisements

2 thoughts on “Η Συνατσάκη η Μιχαλολιάκου τα viral και τα ημίμετρα

  1. Πες τα! Αυτή η πόλωση, αυτή η θεώρηση τού κόσμου σε Μαύρο ή Άσπρο (Μ.Ο.Ν.Ο.) είναι μια από τις τραγικότερες θεωρήσεις στην κοινωνική και πολιτίκη μας ζωή (social media και μη). Αυτό το «είσαι μαζί μας ή με τους άλλους» μάς έχει χαντακώσει, και μόνο λύσεις δεν προσφέρει.

    Liked by 1 person

    1. Nαι δυστυχώς έτσι είναι. Είμαστε κοντόφθαλμοι και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι με την διάσπαση των ανθρώπων σε ομάδες επωφελείται μόνο μία συγκεκριμένη ελιτ. Η σφαιρική αντίληψη – όσο δυνάμεθα είναι το κλειδί για να γίνει καλύτερος αυτός ο κόσμος.

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s