note #2

Uncategorized

 

Αμφιταλαντεύομαι  για την αξία ή μη του χρόνου. Σκέφτομαι ρε φίλε μήπως παραπαίρνουμε τα πάντα στα σοβαρά και ξεχνάμε το χαμόγελο. Παίρνουμε στα σοβαρά τους εαυτούς μας πρώτα πρώτα, τους ρόλους μας, τις δουλειές μας και τελικά όταν θα έρθει η κακή η ώρα – όταν θα έρθει όποιος έρθει να μας πάρει τελοσπάντων , πως θα του την σκάσουμε ; Πως θα τον κοροιδεύουμε στα μούτρα; Πως δεν θα μας νοιάζει ό,τι και να μας κάνει – όπου και αν πάμε , ό,τι και αν γίνουμε;

Σκέφτομαι την κανονικοποίηση φιλαράκο.  Βλέπω ετούτο το πλασματάκι που παλαβώνει κάθε που με βλέπει – μαλλιαρό , αγαπησιάρικο και που οι φίλοι μου λέγανε να το βαπτίσω κρουασάν. Τελικά η κάβλα με τους Αρχαίους επικράτησε. Εκ των υστέρων , δεν ξέρω αν είναι κάβλα ή κανονικότητα. Να δώσουμε ένα όνομα στον σκύλο – στα πλαίσια της λογικής. Να ζήσουμε στα πλαίσια της λογικής. Να δουλεύουμε στα πλαίσια της λογικής . Να ερωτευτούμε στα πλαίσια της λογικής.  Και καταντάμε μίζερα ανθρωπάκια να τρέχουμε στην Ιπποκράτους για να προλάβουμε να πάμε στην δουλειά. Κανονικότητα. Βαρετή ζωή. Δυστυχία. Και σε βάζουν άνθρωπε να λές ευχαριστώ για την μιζέρια που ζεις. Γιατί η μιζέρια σου σε φέρνει σε πλεονεκτική θέση “εσύ τουλάχιστον” έχεις δουλειά.

Το domino φίλε μου συνεχίζει. Δουλεύεις  και δε σου μένει χρόνος για έρωτες και αγάπη. Αυτά είναι πολυτέλειες σήμερα. Αλλά και γεννήτρια χρόνου να είσαι – θα δέρνεσαι συνέχεια από εκείνο το ανικανοποίητο. Πλασματικές σχέσεις- δήθεν λέξεις- ερωτική τριγωνομετρία – ψευδαισθήσεις και αυταπάτες. Η ψευδαίσθηση ξεκινάει εκεί που αρχίζει η πεποίθηση της ιδιοκτησίας και της μονιμότητας. Ο έρωτας – μάλλον – φθίνει όταν σιγουρέψει κανείς την κατάκτηση. Οι μονιμότητες και οι αποκλειστικότητες είναι για τους κουτούς. Οι άνθρωποι είναι ελεύθεροι  και φεύγουν. Αυτό που είναι τρομακτικό όμως ρε φίλε είναι το να πέφτεις μέσα σε κάθε σου πρόβλεψη για τον καθένα τους. Να θέλεις να βγείς λάθος και να μη μπορείς. Ακόμα και στην διάρκεια.

Θα μου πεις άρα τα πάντα έχουν διάρκεια τρείς με τέσσερις μήνες ; Όχι. Αν δεν μετουσιώσεις τον έρωτα σε αγάπη όμως – τότε αρχίζει η κατάσταση να αλλάζει. Έχω καταλήξει Ίαν ότι το πρόβλημα σήμερα είναι ιδεολογικό ή ιδεοληπτικό καλύτερα. Φυτεύουν στα μυαλά ανόητες ιδέες όπως ” απόλυτη αγάπη” και “απόλυτος έρωτας” και όλοι εξιδανικεύουν απλές λέξεις οι οποίες στην πραγματικότητα είτε έχουν εντελώς διαφορετική σημασία είτε δεν υφίστανται καν.

Και είναι τρομακτικό να πιστεύεις σε ουτοπίες. Είναι τρομακτικό να ελπίζεις σε ιδανικές δουλειές, ιδανικούς εραστές, ιδανικές αγάπες . Είναι τρομακτικό το να έχεις προσδοκίες που στις γεννούν μεν οι άλλοι – αλλά εσύ σαν ανόητος ιδεαλιστής τις ασπάζεσαι. Η μόνη ουτοπία που αξίζει είναι η επανάσταση. Μονάχα αυτή.Αυτή ακόμα και αν δεν πετύχει – θα έχεις παλέψει για την Ελευθερία.Και οι αγώνες αντίστοιχα. Το πάθος για βοήθεια στον συνάνθρωπο. Η θέληση να δώσεις στην ανθρωπότητα. Άλλωστε είναι καλύτερο να δίνεσαι στην ανθρωπότητα παρά σε έναν άνθρωπο.

Έτσι αφήνεις το εγώ πίσω και νοιάζεσαι για όσους έχουν ανάγκη. Έχει και αυτό το τίμημά του όμως. Θα βοηθήσεις μεν  πολλούς ανθρώπους αλλά δεν θα νιώσεις τίποτα σπουδαίο σε έναν υπερθετικό βαθμό. Και ναι εν προκειμένω – τα πάντα φαντάζουν μία μετριότητα συναισθηματική -η οποία έρχεται δεύτερη της προσφοράς. Είμαστε άραγε όλοι εγκλωβισμένοι στην ίδια μας την ύπαρξη;

Ίσως να είναι καλύτερο αυτό. Κανένα δράμα, καμία απογοητευση κανένα δέσιμο με ανθρώπινα όντα. Ατέρμονος νιχιλισμός με ψήγματα ιδεαλισμού αποκλειστικά και μόνο για ομάδες ανθρώπων χωρίς να ξεχωρίζει κανείς από την μάζα. Η ζωή μας δείχνει τον δρόμο. Η ζωή σε οδηγεί όπου πρέπει να φτάσεις είτε με δρόμους όμορφα στρωμένους είτε με δύσβατους. Αλλά πάντα σε οδηγεί. Κυρίως όταν νιώθεις χαμένος. Πυξίδα δεν είναι οι άνθρωποι άλλωστε- αυτοί μόνο παροδικοί δε μπορείς να τους  υπολογίζεις. Συνήθως παίρνουν ό,τι τους λείπει και προχωρούν .Έχεις μονάχα εσένα.

Η ζωή ξέρει. Και εγώ την εμπιστεύομαι.

Για οτιδήποτε ή όποιον φέρει φίλε.

Για οτιδήποτε ή όποιον όσο και να μείνει.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s